Een geruststellend gevoel is goed voor het hart
In 2018 krijgt de dan 34-jarige Hans de Jongh de schrik van zijn leven. Tijdens het voetballen voelt hij plots een steek in zijn borst. “Ik was net een kopduel aangegaan en voelde na het landen een stekende pijn. Heel even dacht ik nog dat ik verkeerd terecht was gekomen, maar dat veranderde al snel. Mijn hart.” Sindsdien heeft hij zijn leven omgegooid.
Vanwege een erfelijke afwijking heeft De Jongh, vooral in zijn tienerjaren, veel te maken gehad met hartritmestoornissen. “Het blijft natuurlijk een enge gedachte, maar je gaat toch een beetje aan die stoornissen wennen. Alsof het er allemaal gewoon bij hoort.”, legt hij uit. “Dat is natuurlijk niet zo. Slechts een klein percentage mensen heeft dit, dus normaal is het niet. Je geeft het een plekje en denkt er daarna niet zo veel meer aan. Hup, en weer door!”
Klein infarct
Die zondagmiddag in 2018 pakt het echter anders uit. “Ik kon echt even niets meer. Er stond gelukkig al snel vakkundige hulp op het veld en nog voor de wedstrijd was afgelopen zat ik in het ziekenhuis. Daar kreeg ik te horen dat ik een klein infarct heb gehad. De combinatie van mijn chronische afwijking met de inspanning was blijkbaar te veel.”
Geruststellend gevoel
Het is een wake-up call voor De Jongh en hij besluit zijn leven anders in te gaan richten. “Je maakt je tóch zorgen dat het nog een keer mis kan gaan. Ik let goed op mijn voeding, drink geen alcohol meer, heb mijn lidmaatschap op de club opgezegd en doe nu vaak sporten met minder intensieve inspanningspieken, zoals wandelen en fietsen. Maar ja, ook dan kan er iets gebeuren. Daarom neem ik de PERSAFE Alarmknop mee op stap. Voor het geval dat. Het geeft me een geruststellend gevoel en ook dat is uiteindelijk weer goed voor mijn hart.”