persafe_socials

De verhalen van
Persafe

“Ik voel me een stuk veiliger met de Persafe noodknop”

Riet van Kuppeveld (77) is sinds 2021 weduwe en woont nog zelfstandig in het huis waar ze ruim 50 jaar met haar man heeft gewoond. “Heel mijn leven staat op zijn kop. Ik mis mijn man ontzettend”.

Veel sociale contacten
“Ik woon in een buurt waar we nog echt om elkaar geven en naar elkaar omkijken. Dat was altijd al zo en nu ervaar ik dat nog meer. “De laatste jaren is de mobiliteit van mevrouw van Kuppeveld verder beperkt en gebruikt ze een rollator om in het stadje boodschappen te doen. Ook is haar woning aangepast met een traplift.

“Ik voel me veiliger door Persafe”
“Ik heb met mijn kinderen besproken dat het fijn zou zijn om een noodknop te hebben zodat ik hulp kan oproepen. Stel dat ik val of een of andere aandoening krijg en de telefoon niet meer kan bereiken. Toen hoorde ik van Persafe via een kennis. Een mooie kleine knop en een betaalbare prijs. Nu draag ik de Persafe knop aan een halsketting en voel me een stuk veiliger.”

Solo sporten in coronatijden. Neem een PERSAFE mee

In rap tempo heeft 2020 ons hele leven overhoop gegooid. Zo ook de manier waarop we sporten. De keuze om solo op pad te gaan lijkt een verstandige, maar vaak vergeet men daarbij één belangrijke zaak. Niemand weet waar je precies bent.

De corona-uitbraak en de daaropvolgende regelgeving hebben veel mensen ertoe gedwongen om hun sportieve activiteiten anders in te vullen. Teamsporten en sporten die in toernooivorm of middels een eendaags evenement gespeeld worden zijn geannuleerd of voor onbepaalde tijd stopgezet, vanwege de pandemie. En ook de sportscholen zijn geruime tijd dicht gegaan. Omdat men toch graag in beweging wil blijven, hebben er velen hardloop-, maar vooral ook wielrenschoenen aangetrokken. De overtollige energie moet tenslotte ergens kwijt geraakt worden.

Fietsen als zoete broodjes
Met name de fietsenbranche spint garen bij deze nieuwe situatie. Overal in het land hebben fietsenwinkels en -leveranciers moeite om de sterk toegenomen vraag bij te kunnen benen. Racefietsen, mountainbikes en met name e-bikes gaan als zoete broodjes over de toonbank. Samen fietsen we de crisis wel uit, zo lijkt de gedachte.

#Ridesolo
Heel gek lijkt die gedachte dan ook niet. Je blijft tenslotte in beweging en kunt je tóch aan de strikte maatregelen van het RIVM te houden, wanneer je alleen op pad. Het risico om zelf iets op te lopen of een ander aan te steken is daarmee geminimaliseerd en de conditie blijft gewoon op peil. De nationale wielersportbond KNWU adviseert zelfs solo te gaan fietsen en begeleidt het advies met de hashtag #Ridesolo.

Enkelvoudige ongevallen
Maar als we de cijfers van de fietsongevallen in Nederland er bij pakken, moeten we dat positieve beeld misschien iets gaan bijstellen. Gemiddeld tweederde van de fietsongevallen waarbij de Spoedeisende Hulp noodzakelijk was, waren enkelvoudig. Oftewel: geen aanrijding met andere weggebruikers. In die voorgaande jaren was er vaak een andere fietser bij aanwezig om assistentie te bieden, maar hoe ziet het plaatje er uit wanneer je alleen op pad bent?

Hulp op afstand
Met een PERSAFE alarmknop heb je altijd je dierbaren binnen handbereik. Een druk op de knop is voldoende om iedereen in jouw alarmlijst op de hoogte te stellen van je exacte locatie. Hoewel ze nog altijd niet met je meefietsen, kunnen ze wel op afstand hulp bieden. Met een veiliger gevoel op de fiets stappen is niet mogelijk. Dus ons advies: #Ridesolo, maar doe dat vooral met een PERSAFE op zak.

“Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn kinderen prettig”

Hettie Reijnders (84) woont al 61 jaar in hetzelfde huis, maar sinds 2021, vanwege het overlijden van haar man, voor het eerst in haar eentje. “Dat is vreemd in het begin. Je mist je maatje, maar ook iemand om voor te zorgen. En iemand die voor mij zorgt, natuurlijk.”

Een rijk sociaal leven
Het huis waar zij al zes decennia woont ligt aan een doodlopende weg. “Soms zie je nog wel eens een verdwaalde wielrenner hier voor de deur, maar verder komt hier niemand die niet bij mij wezen moet. Daarom ga ik ook liever op bezoek bij anderen.” Ondanks haar leeftijd is mevrouw Reijnders nog jong van geest en goed ter been. Ze houdt er dan ook een rijk sociaal leven op na en gaat er veel op uit. “Thuis is het toch anders.”, vertelt ze. “Ik krijg veel bezoek, maar ik ben ook vaak alleen. Dan schiet er weleens een enge gedachte door je hoofd. Dat er niemand is die weet waar je bent en of het goed met je gaat. Of als je valt dat niemand je vindt”

Voor haar en haar kinderen
Haar kinderen boden met een PERSAFE abonnement een antwoord op haar zorgen. Nu loopt mevrouw Reijnders vrolijk rond, met een alarmknop discreet gedragen aan haar onderkleding. “Het is niet alleen voor mij, maar ook voor mijn kinderen heel prettig. Als er iets gebeurt kan ik meteen hulp inroepen met een simpele druk op de knop. Dat geeft mij, maar ook hen een veilig gevoel.”

Een geruststellend gevoel is goed voor het hart

In 2018 krijgt de dan 34-jarige Hans de Jongh de schrik van zijn leven. Tijdens het voetballen voelt hij plots een steek in zijn borst. “Ik was net een kopduel aangegaan en voelde na het landen een stekende pijn. Heel even dacht ik nog dat ik verkeerd terecht was gekomen, maar dat veranderde al snel. Mijn hart.” Sindsdien heeft hij zijn leven omgegooid.

Vanwege een erfelijke afwijking heeft De Jongh, vooral in zijn tienerjaren, veel te maken gehad met hartritmestoornissen. “Het blijft natuurlijk een enge gedachte, maar je gaat toch een beetje aan die stoornissen wennen. Alsof het er allemaal gewoon bij hoort.”, legt hij uit. “Dat is natuurlijk niet zo. Slechts een klein percentage mensen heeft dit, dus normaal is het niet. Je geeft het een plekje en denkt er daarna niet zo veel meer aan. Hup, en weer door!”

Klein infarct
Die zondagmiddag in 2018 pakt het echter anders uit. “Ik kon echt even niets meer. Er stond gelukkig al snel vakkundige hulp op het veld en nog voor de wedstrijd was afgelopen zat ik in het ziekenhuis. Daar kreeg ik te horen dat ik een klein infarct heb gehad. De combinatie van mijn chronische afwijking met de inspanning was blijkbaar te veel.”

Geruststellend gevoel
Het is een wake-up call voor De Jongh en hij besluit zijn leven anders in te gaan richten. “Je maakt je tóch zorgen dat het nog een keer mis kan gaan. Ik let goed op mijn voeding, drink geen alcohol meer, heb mijn lidmaatschap op de club opgezegd en doe nu vaak sporten met minder intensieve inspanningspieken, zoals wandelen en fietsen. Maar ja, ook dan kan er iets gebeuren. Daarom neem ik de PERSAFE Alarmknop mee op stap. Voor het geval dat. Het geeft me een geruststellend gevoel en ook dat is uiteindelijk weer goed voor mijn hart.”

“Ik wist al snel: arm uit de kom”

Mark van Bergem gaat in de kerstvakantie van 2019 met zijn familie op wintersport in het Oostenrijkse Kuhtai. Een klein dorpje van één straat, waar alle pistes op uit komen. Ondanks 20 jaar aan ervaring, komt hij op één van die afdalingen zwaar ten val. “We namen een zwarte piste met iets te veel overmoed. Ik ging te hard, miste een bocht, gleed weg en kwam buiten de piste hard op mijn schouder terecht. Arm uit de kom, zo werd mij al snel duidelijk”, vertelt Mark

Buiten de piste
Daar, verkrampt van de pijn, ligt hij een tijdje. Uiteindelijk wordt Mark omhoog geholpen door zijn nichtje, die met hem mee op pad was. “Maar dan? Ik kon niet makkelijk bij mijn telefoon komen en erg makkelijk afdalen naar het dorp zat er ook niet in. Al helemaal niet met zware skispullen en een bungelende arm.”

Snel alarmknop ingedrukt
Gelukkig heeft hij een PERSAFE alarmknop op zijn jas. “Die heb ik vrij snel ingedrukt. Wij hebben een familieabonnement, waardoor mijn ouders ingeschakeld konden worden. Mijn vader heeft meteen opgenomen en kon me verder helpen. Hij kon ons volgen op de app en is ons halverwege de afdaling tegemoet komen lopen. Samen zijn we vrij snel bij de dokter aangekomen, waar na enkele minuten ook mijn moeder binnen kwam lopen.”

Volgend jaar weer
Met een grote glimlach: “Skiën zat er die vakantie niet meer in, maar volgend jaar is mijn alarmknop het eerste dat ik in mijn koffer zal doen!”