18. VALDETECTIE ACTIVEREN

Persafe biedt een impact valdetectie in beide abonnementen.

Achtergrond; in Nederland valt bijna elke senior minimaal één keer per jaar. Uit jaarlijks onderzoek blijkt dat bij 99,1% van alle vallen die binnenshuis plaats vinden de senior niet buiten bewustzijn is maar vaak niet meer zelfstandig kan opstaan waardoor men vaak de telefoon niet kan bereiken om hulp in te roepen. Gevolg is dat de senior lange tijd op de grond ligt voordat er hulp komt met een verhoogd risico op complicaties. In al deze gevallen is een noodknop die aan pols of halsketting wordt gedragen de beste bescherming en kan de senior de knop indrukken om hulp in te roepen. Een noodknop met bewusteloosheid valdetectie detecteert zal niet afgaan omdat de oudere nog beweegt na de val waardoor de noodknop GEEN alarm maakt. Daarom biedt Persafe een dergelijke noodknop niet aan. 

In 0.9% van de gevallen is de oudere buiten bewustzijn en kan niet meer zelfstandig de knop indrukken. Het gaat hierbij bijna altijd om situaties waarbij de oudere een grote impact ondergaat na een val van bijv. een fiets, of een eenzijdig auto-ongeval of het omvallen met de scoot-mobiel. Daarom heeft Persafe een impact valdetectie functie waarbij sensoren in de mobiele telefoon worden geactiveerd die een automatisch alarm maken als een dergelijke val met impact wordt waargenomen. Deze functie zit dus op de telefoon en niet op de alarmknop omdat de oudere in dergelijke situaties (fietsen, autorijden, met scoot-mobiel onderweg) altijd de mobiele telefoon bij zicht draagt/heeft.

Als u de valfunctie op de telefoon activeert dan worden sensoren geactiveerd met een verhoogd batterijverbruik van je telefoon. Het gebruik van de valfunctie bij bovengenoemde activiteiten is qua tijdsduur beperkt. Vandaar dat deze functie automatisch wordt uitgeschakeld na 8 uren.

U schakelt de val-detectie functie op de volgende manier in;

  1. Open de Persafe app op de telefoon van de alarmgever
  2. Klik op de 3 platte streepjes in de linkerbovenhoek
  3. Bovenin staan 3 knoppen naast elkaar. De middelste knop toont het icoon van een “vallend mannetje”. Als deze op ON staat (knop = groen) is de valdetectie functie ingeschakeld. Als de knop op OFF staat (knop = geel) is de valdetectie functie uitgeschakeld.

De CONTACTPERSONEN moeten de VALDETECTIE FUNCTIE NOOIT AANZETTEN OP HUN EIGEN TELEFOON!

Bij de ontwikkeling van het valalarm werkt Persafe samen met 30 toonaangevende universiteiten in de wereld. Deze universiteiten hebben een algoritme ontwikkelt wat een val kan detecteren. Bij een val maakt je telefoon allerlei bewegingen (hij valt nooit stijl naar beneden) die door het algoritme worden herkend. De telefoon weet dan dat de drager/gebruiker van de telefoon  zich in een val bevindt en maakt dan een automatisch alarm.

Automatische val detectie systemen zijn nooit waterdicht. Zo kan er soms ook een vals alarm ontstaan. De universiteiten blijven hun algoritme continue verder ontwikkelen en Persafe zal steeds de nieuwste versie gebruiken.